22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrima intervenţie chirurgicală laparoscopică din Gorj

Prima intervenţie chirurgicală laparoscopică din Gorj

Medicii de la Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti au efectuat săptămâna trecută prima intervenţie chirurgicală laparoscopică din unităţile sanitare din Gorj.

 

 

 

Echipa de medici chirurgi din cadrul Spitalului Orăşenesc Târgu Cărbuneşti se mândreşte cu efectuarea cu succes a primei intervenţii chirurgicale laparascopice. Ei au operat o femeie de litiază biliară.

Laparoscopia este o procedură chirurgicală ce foloseşte un tub subţire, luminat, numit laparoscop, care este introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivelul peretelui abdominal, şi care este folosit pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne. De asemenea, acestuia îi pot fi ataşate şi alte instrumente, precum foarfecele chirurgical.

Potrivit directorului Spitalului Orăşenesc Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, aparatura de specialitate a fost achiziţionată din anul 2007, dar nu a fost pusă în funcţiune, deoarece medicii din cadrul unităţii spitaliceşti nu aveau cursuri de specialitate. „Am avut în premieră o operaţie laparoscopică. Ea a durat aproape o oră, iar pacienta va pleca acasă peste cinci zile. Pentru a putea efectua astfel de intervenţii, medicii specialişti au urmat cursuri de specialitate“, a afirmat medicul Târziu.

 

Proiecte de la Ministerul Sănătăţii

 

Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti a primit anul trecut aparatură medicală în valoare de peste o sută de mii de euro, prin Ministerul Sănătăţii. „O parte din sumă a fost suportată de unitatea spitalicească din Cărbuneşti, iar majoritate banilor, de minister. Până acum nu am pus în funcţiune decât această trusă laparoscopică, dar urmează şi celelalte aparaturi achiziţionate, printre care se numără cele de anestezie şi artroscopie“, a mai declarat Constantin Târziu.

Trusa medicală laparoscopică valorează 40.000 de euro, potrivit directorului. Acesta a adăugat că în curând vor putea fi efectuate şi alte operaţii complicate, cum sunt cele de ruptură de menisc, deoarece au aparatura necesară, urmând ca un medic din Craiova să fie angajat la unitatea din Cărbuneşti. Pacienţii din Gorj au posibilitatea să se opereze la Târgu Cărbuneşti, fiind astfel scutiţi de drumuri la Craiova sau în alte centre universitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU